Forbrukslån
Forbrukslån

Dersom du som privatperson lar være å betale regningene dine vil de som regel bli sendt videre til inkassobyråer. Disse selskapene får en viss provisjon gjennom gebyrer og avgifter for å drive inn utestående summer på vegne av som oftest andre selskaper. Dersom de ikke lykkes med å drive inn kravet vil det etter en stund kunne bli sendt til rettsvesenet for inndriving. Dersom dette skjer vil det ta ca. 30 dager før kravet registreres med alle landets kredittopplysnings firmaer. Dermed blir navnet ditt tilgjengelig for alle firmaer som ønsker å sjekke kredittverdigheten din (slik blir du vurdert av kredittselskapene), og du blir utestengt fra alle former for kreditt, slik som mobilabonnement, forbrukslån og billån.

Ikke å regne som noen friordning

Noen tenker at de kan ta opp et forbrukslån og la være å betale tilbake lånet. Dette skyldes at lånet er usikret samt at betalingsanmerkninger slettes etter 4 år automatisk uavhengig av om kravet er betalt eller ikke. Dette er grundig feil, ettersom kravet ofte blir sendt til namsmannen. Dette er en statlig innordning som har rett til å tvangsinndrive eiendeler du måtte sitte med. Dersom du har et utestående krav hos namsmannen kan du forvente tvangstrekk i lønninger, pensjoner og andre ytelser med den hensikt å dekke det utestående kravet til kreditor.

Tøffe konsekvenser

Med en slik anmerkning er du utestengt fra alle kredittformer, og i dagens samfunn kan dette gjøre hverdagen veldig vanskelig. For eksempel kan du glemme å ta opp forbrukslån, boliglån eller å stifte et nytt abonnement for mobilen. Du vil ikke få innvilget kreditt noen steder, og vil til stadighet måtte være forsiktig med mulige tvangstrekk på lønningsslippen din. Med andre ord blir hverdagen usikker, og det beste du kan gjøre er å spare opp alt du trenger for å betale ethvert utestående krav. Dette er verdt å vite om inkasso og betalingsanmerkninger.