Forbrukslån
Forbrukslån

Ingen er tjent med å ha gjeld, men store investeringer gjør at det er blitt en nødvendighet for de fleste. Det kan være seg alt fra boliglån til små forbrukslån. En sunn personlig økonomi klarer fint å håndtere lån og det som følger med av utgifter. Det er å anbefale at en har kortest mulig nedbetalingstid.

Korte ned på nedbetalingstid

Et lån betales som kjent tilbake med renter, og det er disse rentepengene du kan spare på om du betaler inn raskere enn planlagt. Bankene opererer ofte med et minimumsbeløp pr terminbetalingen utfra en fastsatt nedbetalingsplan. Denne planen er ikke fastlåst. Du kan sette terminbeløpet høyere om du ønsker. Selve nedbetalingstiden er ikke det som sparer deg pengene, men at det vil være kortere tid hvor det løper renter. Dette fungerer slik at rentesatsen blir ikke lavere, men du betaler inn mer på selve lånet. Så selv om terminbeløpet vil bli høyere betaler du totalt inn mindre på bl.a. forbrukslån. Dette kan du lett sjekke selv på en lånekalkulator, som for eksempel hos Bank Norwegian.

Betal litt mer pr termin og spar mange tusen totalt

Å betale lånet raskere er absolutt å anbefale, uansett type gjeld det er. Det vil føre til noe høyere terminbeløp, men totalt sparer du mye. Ta for eksempel et forbrukslån fra OPP Finans på kr 70 000. Velger du en nedbetalingstid på 5 år betaler du totalt inn rundt kr 101 500. Klarer du korte ned på tiden til 3 år, og tar noe høyere terminbeløp, betaler du totalt inn rundt kr 88 750. Det tilsier kr 12 700 spart over hele låneperioden. Alle bankene har denne muligheten og vi vil anbefale deg å benytte deg av kortere nedbetaling om du kan. Vær oppmerksom på at det vil alltid lønne seg å betale den dyreste gjelden først.