Forbrukslån
Forbrukslån

Å refinansiere gjeld betyr helt enkelt å ta opp et nytt lån for å innfri det gamle. Dette er en måte å kutte kostnader på, og et behov som ofte melder seg hos de med høy gjeld fra kredittkort. Mange har kanskje også vært borti dette i forbindelse med refinansiering av boliglån eller billån. Poenget er at det nye lånet har lavere renter og kostnader enn de kostnadene knyttet til den opprinnelige gjelda.

Det er i hovedsak to årsaker til at man vil refinansiere gjeld. Den ene er i de tilfeller der man bare ønsker seg lavere kostnader, den andre når det gjelder gjeld som har gått over styr.

Hvorfor refinansiere gjeld?

Har du høy gjeld fra for eksempel kredittkort eller smålån, der de månedlige utgiftene begynner å bli uoverkommelige, er det som regel en god idé å refinansiere. Du kan refinansiere gjennom å øke boliglånet, noe som vil være billigste løsning, men ikke alle har bolig (eller boligen er for høyt belånt). Å refinansiere gjeld med forbrukslån er som oftest dyrere enn med boliglån, men man kan likevel spare mye penger.

Rentene på kredittgjeld er gjerne over 25%, noe som et godt forbrukslån enkelt slår. De billigste forbrukslånene har rentebetingelser helt nede i 7,5% nominelt, men dette krever at du har god økonomi. For de fleste er en rente på rundt 13-14% mer vanlig, men dette er likevel langt billigere enn for de fleste kredittkort.

Slik går du frem

Dersom du vil refinansiere gjeld med forbrukslån, søker du på akkurat samme vis som normalt. Den eneste forskjellen er at du krysser av for at lånet skal brukes til refinansiering. Du må som regel også oppgi i søknaden hvilken gjeld det er snakk om, og til hvilken kredittinstitusjon du skylder pengene. Når du da får innvilget nytt forbrukslån til refinansiering, foretar banken innbetalingen på dine vegne. Har du funnet et rimelig forbrukslån, sparer du penger fra første dag av.